Bitterfittan - Mitt I Livet

Alla inlägg den 27 april 2014

Av Malin - 27 april 2014 10:40

Ändå sedan jag -94 kom till Kairo från Cypern så har jag velat tillbaka, det var då mitt intresse för egyptisk historia väcktes. Då hann vi besöka pyramiderna, sfinxen & se Tutankhamuns enorma skatt. En sådan otrolig historia detta land har & det som är bäst är att det finns så mycket bevarat & att man restaurerat det som håller på att falla samman.

Det egyptiska folket är gästvänliga men försäljarna kan vara otroligt påflugna & dryga att ha att göra med, "kom till min affär, ni behöver inte handla något".... "Nu har jag varit gästvänlig så nu är det brukligt att ni köper något av mig"... Så låter det mesta tiden. Eller som när man ska köpa kryddor & de försöker blåsa en på pengar, det som i början enligt dem skulle kosta nästan 600 sek får man i slutändan för 150 sek. Se till att inte bli dragen vid näsan.

Ute på samhället finns det alltid tiggare men när du vänder ryggen till drar de upp den nyaste modellen av mobiltelefon. De tjänar bra på att låtsas vara fattiga & tigga.

När man handlar så är bomull väldigt prisvärt & det finns mycket snygga kläder men kom ihåg att pruta i vanlig ordning. Lär man känna någon så kan man gärna be dem ta en till en marknad dit bara egyptier går, några bekanta till oss fick 2 stora kassar med barnkläder för hundralappen.

Vi handlade inte mycket mer en vattenpipa, kameler i läder & lite prydnader. Det vi också köpte var en papyrustavla där de skrev in våra namn med hieroglyfer. Rätt roligt & det kan ju vara en bra present till någon hemma. Då det var mitt x jag hade med är jag glad att namnen står i hieroglyfer så att ingen förstår när tavlan nu hänger hos mig.


   


Restauranger finns i gross & parti, de flesta har väldigt god mat men var försiktig med var ni äter. Mitt x fick matförgiftning då han åt bläckfisk på en restarang vi hittade vid huvudgatan i Hurghada. Hittade 2 favoritrestauranger, en hette Moby Dick, den andra kommer jag inte ihåg namnet på men den var som en liten stad med trappor & avsatser. Där gick vi ut & åt med några bekanta, vi tog in 7 varmrätter inklusive öl/läsk, dessert & vattenpipa efter maten & betalade bara 200:- inklusive dricks. Våga prova något nytt, provade duva men vill väl inte säga att det var någon smaksensation. Förövrigt är deras mat väldigt bra men godast åt vi faktiskt hos beduinerna.


   


Hotellen är snygga & rena även om vi bodde på ett medelklasshotell, fanns inga som hellst kackerlackor eller andra småkryp. Det städades varje dag & de gjorde alltid någon kreation på sängen av handdukar & lite blomblad. På vårt hotell jobbade enbart män, ca 40 stycken. En vanlig arbetare tjänade ca 200 sek i månaden & han som var säkerhetschef ca 400 sek. Så då förstår man att de anser oss rika när vi spenderar pengar då vi tycker det är billigt.

På de flesta hotell kan man erbjudas massage av utbildad personal, kostade dryga hundralappen för en helkroppsmassage på 1 timme & det gjorde kroppen gott vill jag lova.

Där vi bodde serverades ingen alkohol då ägaren var djupt religiös men det fanns alkoholfri öl... Svårt att hitta öl även ute men går man bara in på en bar så kan man få köpa med sig några.


   


Vi gjorde några utfärder, dels tog vi en jeepsafari ut till beduinerna i öknen. Där arrangerades det turer på kamel eller fyrhjuling, man blev guidad runt för att se hur de hade det, brödbak, alla djur osv. Garanterat är ju lägret uppbyggt för turismen men det var ändå roligt, åt även där & det var faktiskt den godaste maten på hela resan, riktigt spicy & god. Dagen avslutades med en promenad upp på en kulle för att se solnedgången & sedan åkte vi hemåt igen, på nya vägar då inga vägar finns kvar då sanden rör på sig hela tiden. Väl värt ett besök.


   


Vi åkte även ut till den underbart vackra Guftun Island som är en naturskyddad ö utanför Hurghadakusten. Där är otroligt klart vatten & helt perfekt att snorkla för den som vill eller bara ligga på stranden. Väl värt ett besök.


   


Slutligen tog vi en utflykt till Luxor & Karnaktemplet. Allt detta som man bara sett bilder av, nu var man där bland de höga pelarna & statyer. Helt otroligt & man kan känna historiens vingslag som det brukar heta, om det är storslaget nu kan man ju bara fantisera om hur det var i sina forna dagars glans med trädgårdar, den konstgjorda sjön & alla tempel. Finns ju de som åker till Egypten utan att åka till dessa storslagna monument & det är något jag inte förstår. Jag har fortfarande mycket jag vill se, Abu Simbel som Ramses II lät bygga på 1200-talet f.Kr

Hatshepsuts magnifika gravmonument i Deir El Bahri, hon var en kvinnlig Farao vilket var ovanligt.

Det finns så mycket kvar att se & jag skulle vilja ha några dagar på mig att gå igenom Egyptologiska museét i Kairo för att få se alla skatter, all historia & Ramses II mumie.


   


Vi hann ut på en liten båttur på floden Nilen som i det forntida Egypten var en förutsättning för att den egyptiska civilisationen skulle kunna uppstå. Mitt i Nilen låg en ö som jag dock inte kommer ihåg namnet på men där hade man bananplantage, små söta bananser som faktiskt smakade lite päron men inte banan.


           


Finns som sagt mycket mer att se i detta land & kanske att även ni som varit dit har några tips att dela med er till mig eller mina läsare som funderar på en resa dit.

En sak man inte bör chockas av är att ALLA vill tjäna på något & bara om de hjälper dig av en båt vill de ha betalt, de små barnen har snabbt lärt sig detta. Tar man ett kort av någon med en kamel så är det garanterat inte gratis så fråga först. Om de säger att de kan ta ett kort när du sitter på deras kamel så betyder även detta att de vill ha betalt, somliga är så fräcka att de inte släpper ner dig innan de fått betalt.Förövrigt så är det ett folk som är roligt att sitta ner & prata med om allt mellan himmel & jord. Vi satt ofta med personalen på hotellet, spelade biljard med dem & delade tankar. Det är så man lär känna ett folk & inte enbart på affärer. Ta er tid att prata & ni får mer ut av resan efter möten med folket. Vi blev utbjudna på en liten restaurang av våran kypare, våran massör tog med oss på marknad & ville bjuda hem oss. Ägaren på hotellet gav oss det lilla extra vid frukosten så gästerna undrade vad vi var för några. En frågade i receptionen vilka vi var, svaret blev "de är från Sverige" ha ha ha... Behandla folk som du vill bli behandlad men var inte för den saken naiv så att man blir lurad, tror att ni förstår vad jag menar.


     


Så har jag fått berätta lite om "mitt" Egypten & nu ska jag ta tag i livet denna söndagen. Hoppas att ni alla får en fortsatt fin helg.


Tjillevippen

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards